HSP Praktijk Karin Martens

HSP / Hoogsensitiviteit / hooggevoeligheid

HSP staat voor Hoog Sensitieve Personen.

Hoogsensitiviteit komt voor bij 15-20% van de totale wereldbevolking. Dit betekent dat één op de vijf à zes personen die jij dagelijks ontmoet, hoogsensitief is. De kans dat je zelf hoogsensitief bent, is eveneens een kans van één op de vijf à zes personen! Als zoveel mensen op deze wereld hoogsensitief zijn, betekent dit dat het in feite niets bijzonders is en dat het goed is om er over geïnformeerd te zijn.

Voor de meeste mensen betekenen de woorden HSP, hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid hetzelfde. Professor Elke van Hoof maakt onderscheid tussen deze woorden en legt dit uit in haar boek 'hoogsensitief'.  

Betekenis volgens professor Elke van Hoof:

HSP / Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap waarbij iemand intens ervaart en veel opmerkt. Vergeleken met niet-hoogsensitieve personen komt er dus meer informatie binnen en de informatie die binnenkomt, dringt dieper door en blijft langer hangen.

  • Hoogsensitiviteit is niet iets dat je HEBT. Het is iets dat je BENT en hoort bij je manier van zijn! 

  • Het is dus GEEN stoornis. Er is geen pilletje voor en er zit geen knop op die je aan en uit kunt zetten!

DE hoogsensitieve persoon bestaat niet, ondanks het feit dat elke HSP'er intens ervaart en veel opmerkt. Zo heeft de één een gevoelige neus, de ander voelt andere mensen goed aan of overziet in één oogopslag de situatie en ik heb een goed ontwikkelde intuïtie.  

Hooggevoeligheid is de emotionele reactie die je door overprikkeling van alle binnenkomende informatie kunt hebben. Met andere woorden: hooggevoeligheid is de LAST die je hebt van je hoogsensitiviteit.

Wat Elke van Hoof onder hooggevoelig verstaat, wordt door velen 'overprikkeld' genoemd.

------

Hoogsensitiviteit hoeft niet te leiden tot hooggevoelige reacties.

  • Ik ken HSP'ers waarbij hoogsensitiviteit geen rol speelt. Zij hebben er profijt van en voelen zich doorgaans gezond en gelukkig. 

  • Ik ken HSP'ers die heel veel last van hun hoogsensitiviteit hebben. Dit kan tot uiting komen in zowel psychische als lichamelijke klachten. Enkelen verkeren in een voortdurende staat van overprikkeling en kunnen zich amper staande houden binnen de huidige maatschappij.

  • Ik ken inmiddels ook vele HSP'ers die zeer hooggevoelig reageerden en nu geen last meer hebben van hun hoogsensitiviteit. Stap voor stap hebben zij hier succesvol mee om leren gaan.

------

In 1988 kwam ik er bij toeval achter dat ik de wereld op een andere manier waarneem, ervaar en benader dan de meeste andere mensen. Voor mij was dit een OPENBARING. Ineens kon ik situaties uit het verleden plaatsen en ging ik de wereld met andere ogen bekijken.

Met heel veel vallen en opstaan heb ik er mijn eigen weg in gevonden. 
Inmiddels ben ik blij met mijn hoogsensitiviteit. Ik heb het weten te integreren in mijn dagelijks leven en weet wat ik doen kan om overprikkeling te minimaliseren.

In HSP Praktijk Karin Martens deel ik mijn kennis en ervaring, in de hoop dat ook andere mensen met deze prachtige eigenschap leren omgaan.

Heb je last van hoogsensitiviteit?

Vergroot je kennis (door het lezen van boeken, het bezoeken van internetsites en/of het volgen van een informatiecursus), laat je begeleiden door een HSP Begeleider of bezoek een activiteit waarbij je andere hoogsensitieve personen kunt ontmoeten. 

In HSP Praktijk Karin Martens ben je meer dan welkom!