HSP Praktijk Karin Martens

HSP bij kinderen

Hoogsensitiviteit is erfelijk. Het zit in de genen. Dit betekent dat ieder hoogsensitief kind minstens één ouder en/of grootouder heeft die ook hoogsensitief is.

Voor hoogsensitieve kinderen geldt het volgende:

Een optimale begeleiding van een hoogsensitief kind dat last heeft van de hoogsensitiviteit, bestaat uit begeleiding van:

a. het kind,

b. de thuissituatie én

c. de school/omgeving.

-----

a. Begeleiding van een hoogsensitief kind

De mogelijkheden hangen af van de leeftijd van een kind en de mate waarin hij/zij zich bewust is van de klachten. Begeleiding kan bestaan uit individuele sessies en/of observatie thuis of op school.

b. Begeleiding van de thuissituatie

Begeleiding kan bestaan uit voorlichting aan mensen uit de thuissituatie en/of individuele begeleiding van een hoogsensitieve ouder. Immers, als ouder(s)/verzorger(s) op een bevredigende manier met hun eigen hoogsensitiviteit omgaan, zijn zij een voorbeeld voor hun kind en..... goed voorbeeld doet goed volgen!

c. Begeleiding op school

Begeleiding kan bestaan uit observatie in de klas, gesprekken met de leerkracht en/of intern begeleider en scholing over hoogsensitiviteit. Let wel: dit is alleen mogelijk indien werknemers van school hiervoor open staan.