HSP Praktijk Karin Martens

Binnen handbereik

30 december 2015

Mijn inspirerendste moment van 2015?

Dat vond plaats tijdens de opening van het Kom-Passie Festival op 12 september in de tuin van Mariadal. Tijdens deze opening stonden we met vele mensen in een grote kring op een open veld.

We hadden net een indrukwekkende vuurceremonie beleefd. Nu was het tijd voor zuster Albertina om ons toe te spreken. Zuster Albertina is een non die jarenlang als kloosteroverste verbonden is geweest aan de Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Mariadal.

Ze nam plaats om te gaan spreken en BAM…., daar stond ze, stevig als een huis. Haar stem bereikte ons met gemak en vulde het veld waarop we stonden. Wát een kracht straalde deze vrouw uit: één in het moment, één met wat ze zei, één met wat ze deed. Zij raakte me zó diep dat de tranen als vanzelf over mijn wangen stroomden.

Ze vertelde waarom ze was toegetreden tot de Congregatie van de Zusters Franciscanessen. Ze vertelde over Franciscus, over zijn eenvoud en zijn daden. Ze vertelde over de mensen van toen en maakte als vanzelf een brug naar de mensen van nu. Ik besefte dat de thema’s van toen nog steeds actueel zijn.

Ineens strekte ze haar beide handen uit.

Terwijl ze daar stond, maakte ze ons duidelijk dat je nooit verder hoeft te gaan dan je handen reiken kunnen. Je hoeft nooit méér te doen dan binnen je eigen handbereik ligt. Wát je ook doet in deze wereld, als je binnen je eigen handbereik blijft, dan is het goed en dan is het genoeg.

En als iedereen dit doet, dan raken we elkaar…..

Wauw, dit kwam binnen! ‘Verander de wereld, begin bij jezelf’ was nog nooit zó tot me doorgedrongen als op dit moment.Je hoeft geen wereldverbeteraar te zijn, je hoeft alleen maar te doen wat bij jou past en binnen jouw eigen mogelijkheden ligt.

Wát een opluchting…..


Als je dit leest, wens ik je toe dat je binnen handbereik blijft, terwijl je je vleugels uitslaat op een manier die past bij jou.