HSP Praktijk Karin Martens

De pukkel

Januari 2011
Dit verhaal heb ik geschreven als nieuwjaarswens.

Ineens zat ie daar. Mijn pukkel. Links onderaan mijn kin. Ervan uitgaande dat iets dat vanzelf komt, ook vanzelf weer gaat, besteedde ik er geen aandacht aan. Echter, mijn pukkel bleef... Zelf vond ik dit geen probleem. Andere mensen blijkbaar wel. Zij herinnerden me met regelmaat aan de aanwezigheid ervan: "Wat heb je daar nou zitten"? "Ik zou het laten weghalen als ik jou was". "Daar hoef je tegenwoordig toch niet mee rond te lopen?" "Juf Karin, u zou goed de hoofdrol in een heksenfilm kunnen spelen, hè?". 

Pas toen bij meerdere mensen in mijn omgeving kanker werd gediagnosticeerd, ging ik ermee naar de huisarts. Hij verzekerde me ervan dat mijn pukkel niet kwaadaardig is en dat het gemakkelijk weggehaald kan worden. We maakten hiervoor een afspraak.

Enkele dagen voor deze afspraak, stond ik mezelf eens uitgebreid te bekijken in de spiegel. "Als deze pukkel weggesneden wordt, zal ik dan knapper zijn"?, vroeg ik mezelf af.
Nee, knap ben ik niet en het weghalen van deze ene pukkel zal daar geen verandering in aanbrengen. Ik bekeek eens wat er allemaal veranderd moet worden om WEL knap door het leven te kunnen gaan. Een lange lijst passeerde de revue. "En als dat dan allemaal veranderd is, zal ik me dan anders voelen? Ga ik dan andere dingen doen die ik nu niet doe? Zal ik meer vrienden hebben?"
Nee, er zou voor mij niets veranderen. Ik doe het werk dat me voldoending geeft en ik heb een grote vriendenkring. "Hoe komt het eigenlijk dat ik zoveel vrienden heb?", bedacht ik ineens. "Niet vanwege mijn uiterlijk, niet vanwege mijn geld, niet vanwege mijn werk. Waarom dan eigenlijk wel?"

En zo ontdekte ik.... dat de mensen die met me optrekken, dat doen vanwege dat wat in me zit! Enkel en alleen vanwege MEZELF!

Met dit besef ontving ik een groot cadeau... 

Mijn pukkel heb ik niet laten verwijderen. Hij zit nog steeds onderaan mijn kin. Steeds als ik het voel, zie of er door iemand aan herinnerd word, voel ik me blij van binnen. 
Mijn pukkel geeft me zekerheid op het moment dat ik me onzeker voel, en zelfvertrouwen op het moment dat ik me minderwaardig voel. Twee eigenschappen waarvan ik altijd gedacht had, dat ik ze niet bezat en die ik altijd graag had willen hebben.

Mijn ogenschijnlijk lelijke pukkel heeft me gegeven waaraan ik behoefte heb. Daar ben ik dankbaar voor.

------

Als je dit leest, wens ik je toe dat jij vindt waaraan jij behoefte hebt.