HSP Praktijk Karin Martens

  
De vier broers

November 2011
Dit verhaal heb ik geschreven voor een collega die stopte met werken.
 
Er waren eens vier broers die het goed met elkaar konden vinden.
Ooit hadden ze met elkaar afgesproken om na veertig dienstjaren te stoppen met werken. 

De oudste broer wist al jarenlang wat zijn laatste werkdag zou zijn. Hij keek hier naar uit en telde de dagen.
Echter, toen de datum in zicht kwam, werd hij onrustig. Angstige gedachten spookten door zijn hoofd. “Straks ga ik me vervelen.” “Nog een paar maanden en dan ben ik niet meer van nut.” “Wat blijft er van me over als ik niet nuttig meer ben?”
“Nee”, besloot de man, “Ik blijf werken zolang ik kan, ook als dit betekent dat ik de belofte aan mijn broers ga verbreken."
Zo gedacht, ze gedaan. De broer bleef werken.
Gelukkig, werd hij hier niet van. Hij kon het tempo van zijn jongere collega’s niet bijbenen. Hier was hij zich dagelijks pijnlijk van bewust.

Toen de laatste werkdag van de tweede broer naderde, begonnen ook bij hem de twijfels te komen. “Rust roest”, dacht hij, “en dat ga ik dus mooi niet doen.” “Ik zorg dat ik bezig blijf.”
Zo gedacht, zo gedaan. De broer vulde op voorhand zijn agenda met allerhande afspraken en verplichtingen.
Gelukkig, werd hij hier niet van. Hij had het drukker dan ooit en kwam niet toe aan de dingen die hem werkelijk voldoening gaven.

De derde broer zag zijn beide oudere broers eens aan en dacht: “Wat zij doen gaat mij niet gebeuren. Ik doe helemaal niets meer nadat ik gestopt ben met werken”.
Zo gedacht, zo gedaan. De man ging geen enkele verplichting aan en maakte geen plannen.
Gelukkig, werd hij hier niet van. Hij verveelde zich en voelde zich moe en lamlendig.

De vierde broer besloot het anders aan te pakken. Hij stopte met werken en besloot op zich af te laten komen wat op zijn pad kwam.
Alle twijfels en bedenkingen omtrent stoppen met werken hadden ook hem beziggehouden. Echter, hij had ze het hoofd geboden, omdat hij erop vertrouwde dat juist in berusting het juiste naar je toestroomt.
Deze broer leefde nog lang en gelukkig. Hij vulde zijn dagen met datgene dat hem vreugde bracht en kon hierdoor veel voor anderen betekenen.