HSP Praktijk Karin Martens

 Het wonder van Licht en Liefde

Dit verhaal heb ik in december 2008 geschreven als kerstwens en herschreven in december 2016. 

Ooit woonde ik als vrijgezel op de derde verdieping van een flat. In het flatgebouw naast me woonde een onverzorgde man. Steeds als ik hem zag, was hij in de weer met bierkratten. Dan bracht hij een lege krat naar de supermarkt of een volle krat naar huis.

Op een dag in mei liep ik voorbij zijn flatgebouw. Mijn aandacht werd getrokken door prachtige bloemen die in een balkonbak groeiden. Terwijl ik even stilstond om ze eens goed te bekijken, stapte de onverzorgde man het balkon op. Hij begon als een razende te schelden. "GODVERSE BOERENROTTRIEN! KEKT VOR OE MEEJ OEW SCHELE ROTKOP. ZIT NIE BIJ UN AANDER NAOR BINNE TE GLUURE!!!"

Geschrokken en geschokt liep ik door. Ik had alleen genoten van de prachtige bloemen op zijn balkon, verder had ik niets misdaan.

Vanaf die dag schold de man me uit. Zodra hij me zag, kreeg ik de meest vreselijke dingen naar mijn hoofd geslingerd. Waar ik ook was, met wie ik ook was, dat maakte hem niets uit.

Ik ging de man zo goed als ik kon uit de weg, tot….. die zonnige dag in oktober waarop ik niets vermoedend boodschappen deed in een loei drukke supermarkt. Toen ik wilde afrekenen, bleek slechts één kassa geopend te zijn. Er stond een enorme rij met wachtenden voor me en de onverzorgde man stond achteraan. Ik had er geen behoefte aan om achter hem aan te sluiten en bedacht ineens dat ik nog rozijnen moest hebben. Toen ook deze in mijn winkelwagentje lagen, stond die man nog steeds als laatste in de rij. Ik ging staan en wachtte af op wat komen ging.

Terwijl ik me er op voor stond te bereiden om uitgescholden te worden in een drukke winkel, had ik de tijd om hem eens goed te bekijken. "Goh", dacht ik, "wat zal deze man veel negatiefs tegenkomen als hij tegen iedereen doet zoals hij tegen mij doet. Wat heeft hij ooit allemaal meegemaakt om te worden wie hij nu is?"

En ineens besefte ik: "Deze man heeft Licht en Liefde nodig".

Zonder erbij na te denken, plaatste ik in gedachten een schitterend heldere, warme zon boven me. Vanuit het diepst van mijn hart zei ik: "Geef hem Licht en Liefde".

Zonder er op dat moment over verbaasd te zijn, zag ik deze gedachte naar boven gaan. Eerst langzaam, daarna steeds sneller. Op het moment dat het de zon bereikte, ging het in een razendsnel tempo, nog sneller dan een bliksemschicht, récht naar de man toe.

Op het moment dat het de man bereikte, draaide hij zich om en zag me staan. "Eéh", zei hij, "zeide gij d'r ok? Druk ee?". We praatten over koetjes en kalfjes en de man was vriendelijk. Wonderbaarlijk...

Nu, járen later, kom ik de man heel af en toe tegen. Waar ik ook ben, met wie ik ook ben, hij komt naar me toe en spreekt me aan: "Kende me nog? Wa waor 't leutig ee toen we buren waore!".

Steeds ervaar ik dit als een wonder... Een wonder dat ik zelf mocht meemaken!


Overweging:

Ik wist altijd wel dat het goed is om iemand iets goeds toe te wensen en ik besefte altijd wel dat het liefdevol opsteken van een kaarsje er echt toe kan doen. Echter, dat de impact ervan zó groot kan zijn en zó snel effect kan hebben, dat heb ik nooit kunnen vermoeden.

Voor 2017 wens ik jou Licht en Liefde toe.

Dit meen ik vanuit de grond van mijn hart.